To to pálí!!!

 

Dominantní ingrediencí Tex-Mex kuchyně je bezpochyby chilli paprička.  Chilli papričky jsou neodmyslitelnou součástí jihoamerické kuchyně již šest tisíc let! Mezi prvními evropany, kdo se s nimi setkal a přivezl je do Evropy, byl Kryštof Kolumbus.

 

Chilli papričky mají podobnou náturu jako plevel, rostou prakticky na jakémkoliv místě, kde nemrzne a nesněží. Snesou sucho, nedobrou půdu, daří se jim i v okenním truhlíku. Jsou velmi bohaté na vitaminy A, C a E. Existuje přes 60 druhů těchto papriček, které se od sebe liší barvou, velikostí, tvarem a samozřejmě stupněm pálivosti.

 

Pálivost chilli papriček způsobuje látka kapsaicin. Tato látka dráždí receptory bolesti v ústech, které Chile de Arboljsou odpovědné za pocit pálení. K měření pálivosti se používá tzv. Scovilleho stupnice, metoda kvantitativního srovnávání pálivosti papriček – Scovilleho organoleptický test. K měření dle tohoto testu je potřebná paprika, voda a cukr. Paprika se smíchá s vodou a cukrem a následně se ochutná. Pokud roztok pálí, naředí se vodou a opět ochutná. Tento proces se opakuje až do stavu, kdy roztok nepálí. Stupeň naředění tak odpovídá příslušnému číslu SHU (kolikrát musí být roztok naředěn, aby kapsaicin nebyl detekován chutí).

 

Chile de Arbol je paprička pojmenována po své dřevnaté stopce. Je to jedna z nejoblíbenějších chilli papriček v Mexiku díky její výrazné a zároveň jemně kouřové chuti. Užívá se převážně v salsách, ale také se s oblibou přidává do polévek a jiných pokrmů. Papričky chile de arbol jsou o něco jemnější než kayenský pepř a proto jsou velmi oblíbené.

 

A jaká paprička tedy drží aktuální prvenství v Guinessově knize rekordů? Trinidad Moruga Scorpion, která dosáhla hodnoty neuvěřitelných 2,009,231 SHU! HOT STUFF!

 

CHILLI DRŽITELKY CENY O NEJPÁLIVĚJŠÍ PAPRIČKU

Bhut Jolokia – 1.6M SHU

Infinity chili – 1.2.M SHU

Naga Viper – 1.4M SHU

Trinidad Scorpion Butch – 1.5M SHU

Trinidad Moruga Scorpion – 2.0M SHU

zpět na výpis